Naše družstvo žien bude v sezóne 2019/2020 hrať v troch súťažiach – na Slovensku Slovenský pohár a parfems.sk extraliga a v európskej pohárovej súťaži CEV Challenge Cup.

V sídle Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) sa začiatkom júla uskutočnil žreb súťaží SVF pre sezónu 2019-20. Extraligové súťaže mužov aj žien sa začínajú 28. septembra.
V extralige žien bude štartovať sedem družstiev plus mimoriadne zaradené reprezentačné družstvo do 19 rokov (roč. 2002), ktoré bude štartovať iba v 1. časti súťaže na osobitnú súpisku a odohrá jedno stretnutie s každým družstvom počas oficiálneho zrazu RD. Účastníkmi extraligy pre budúcu sezónu sú obhajkyne titulu Slávia EU Bratislava, Strabag VC Pezinok-Bilíkova, VK Nové Mesto nad Váhom, Volley project UKF Nitra, VK Prešov, HIT UCM Trnava a nováčik VK Kúpele Brusno, ktoré odkúpilo licenciu od KV MŠK Oktan Kežmarok. Do súťaže sa neprihlásil vicemajster Strabag VC FTVŠ UK Bratislava, ktorý sa spojil s Pezinkom.

Súťaž extraligy žien je rozdelená na tri časti. V prvej (28. 9. – 6. 1.) odohrajú družstvá stretnutia každé s každým dvakrát (doma-vonku). V druhej časti (11. 1. – 22. 2.) sa tímy rozdelia do dvoch skupín 1.- 4. a 5.- 7., kde odohrá každý s každým zápasy doma a vonku. Všetky výsledky z prvej časti súťaže sa započítavajú (vrátane RD 2002). Do play off postúpi všetkých sedem tímov s tým, že prvý tím po druhej časti má vo štvrťfinále voľný žreb. Víťazi ďalších troch sérií postúpia do semifinále, prehry budú hrať o 5.-7. miesto s tým, že družstvo umiestnené na 7. mieste po 3. časti EZ a 2 družstvá 1. ligy žien (víťazi skupín západ a východ) sa stretnú v prelínacej súťaži extraligy žien. Play off štartuje 29. februára, nového majstra spoznáme najneskôr 16. apríla.
Prelínačka sa odohrá v troch turnajoch, pričom každý usporiada jeden turnaj, na ktorom odohrajú stretnutia každý s každým. Tri družstvá odohrajú tri turnaje o dve postupové miesta do extraligy 2020-21. Družstvo umiestnené na treťom mieste bude hrať príslušnú 1. ligu ročníka 2020-21.

Žreb 1. kola extraligy žien (28. septembra 2019)
RD SVK 2002 – VK Kúpele Brusno
Strabag VC Bilíkova Pezinok – Volley project UKF Nitra
Slávia EU Bratislava – VK Nové Mesto nad Váhom
HIT UCM Trnava – VK Prešov

Kľúčové termíny

Extraliga žien:
1. časť (28. 9. – 6. 1.)
2. časť (11. 1. – 22. 2.)
Play-off (29. 2. – 16. 4.)

Žreboval sa aj Slovenský pohár, okrem toho sa vyžrebovali aj súťaže I. ligy mužov a žien a juniorské súťaže. Systém Slovenského pohára mužov aj žien 2019-20 prešiel oproti minulej sezóne zmenami.

Do súťaže SP mužov bolo zaradených prvých osem družstiev na základe umiestnenia v minulej sezóne a v SP žien bude štartovať všetkých sedem družstiev z extraligy. Dvojice sa bez nasadenia vyžrebovali s tým, že v ženskej súťaži má obhajca titulu Slávia EU v prvom kole voľno. V prvom aj druhom kole SP sa tímy stretnú na odvety doma a vonku, víťazi postúpia do spoločného finále mužov aj žien, ktoré sa uskutoční 8. februára 2020. Dejisko bude známe neskôr. Žreb Slovenského pohára mužov postavil hneď v prvom kole proti sebe minuloročných finalistov extraligy Prievidzu a Košice. V prvom kole SP žien má Slávia EU ako majster voľno, Prešov nastúpi proti Pezinku, Brusno vyzve Trnavu a UKF Nitra si zmeria sily s Novým Mestom nad Váhom.

Žreb 1. kola SP žien (23. 10. – 27. 11.)
Slávia EU Bratislava voľný žreb
VK Prešov – Strabag VC Bilíkova-Pezinok
VK Kúpele Brusno – HIT UCM Trnava
Volley project UKF Nitra – VK Nové Mesto nad Váhom

Termíny SP žien:
1. kolo (23. 10. – 27. 11.)
2. kolo (11. 12. – 15. 1.)
Finále (8. 2.)

Slovenské volejbalové kluby spoznali koncom júna súperov v európskej pohárovej súťaži CEV Challenge Cup. CEV Challenge Cup je tretia najprestížnejšia pohárová súťaž po Lige majstrov a CEV Cupe. Žreb sa uskutočnil v sídle Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) v Luxemburgu.
Víťaz parfems.sk extraligy žien Slávia EU Bratislava sa v 16-finále stretne s tureckým Beylikdüzü Voleybol Istanbul, bronzový tím VTC Pezinok-Bilíkova bude o postup do 16-finále bojovať v novembrovom 2. kole so slovinským SIP Šempeter.
Naše družstvo Slávia EU vstúpi do súťaže doma, favorizované Turkyne privíta v Bratislave 3.-5. decembra. Odveta v Istanbule je na programe tesne pred Vianocami 17.-19. decembra. V prípade postupu do 8-finále hráme proti víťazovi zo zápasov Strabag VC Bilíkova-Pezinok vs. Šempeter (SLO) – Askö LINZ-STEG (AUT).

 

 

Dušan Bukovac