Poslednú sezónu postihla pandémia koronavírusu, preto sa musela predčasne skončiť. Ženské družstvá bohužiaľ odohrali iba prvé kolo v PLAY-OFF. Každý kto nechcel zaostať, tak musel začať improvizovať už na začiatku pandémie. Federácia a kluby sa už vyše mesiaca pripravujú na sezónu, aj keď ešte nič nie je isté, pretože opatrenia vlády môžu všetko zmeniť. My sme sa na celú situáciu opýtali aj nášho trénera Michala Matušova, ktorý túto sezónu bude už piaty rok po sebe hlavným trénerom družstva žien, pričom v Slávii začínal ako tréner žiačok v roku 2013.

Vráťme sa časom na začiatok korony, kedy sezóna musela skončiť predčasne o 2 mesiace skôr. Ako fungovalo družstvo počas tých dvoch mesiacov?

V úplných začiatkoch bola totálna neistota. Od momentu uzavretia súťaží ostalo nakrátko úplne ticho. Postupne sme sa zmobilizovali a aj najmä zásluhou sociálnych sieti sme si sharovali tréningy najmä kondičného charakteru. Dokumentáciu týchto tréningov dievčatá uskutočňovali prostredníctvom časozberných videí. Takto sme v mesiacoch marec a apríl absolvovali približne 30 tréningov. Keď sa situácia trochu uvoľnila, začali sme sa orientovať na tréningy na piesku.

Z minulej sezóny ti ostalo v podstate až 9 hráčok. V akej zostave môžeme čakať družstvo na nadchádzajúcu sezónu?

V minulých rokoch nám v podstate vždy odišla kostra tímu a mnoho hráčok základnej zostavy. Po dlhej dobe je situácia trochu iná. Podarilo sa nám zastabilizovať takmer totožnú slovenskú zostavu hráčok, ktorú dopĺňame dvoma brazílčankami – nahrávačkou Brunou Caixeta Costa a blokárkou Raquel Loff da Silva. Tieto hráčske funkcie nám dlhodobo absentujú. Tento rok sme po dvoch amerických sezónach skúsili niečo nové a očakávame od brazilského temperamentu a emócii nový impulz pre celé družstvo. 

Bruna Caixeta

Raquel Loff

Letnú prípravu ste začali 3. augusta. Ako prebiehala a čo ešte čaká družstvo?

V prevažnej miere sme sa pripravovali v priestoroch nášho dlhodobého a najsilnejšieho partnera Ekonomickej univerzity na Horskom parku. Z dôvodu preventívnych opatrení a ochrany zdravia  sme niektoré plánované aktivity v podobe prípravných zápasov a turnajov  zrušili. No v závere tohto týždňa sme absolvovali prvú už nevyhnutne potrebnú zápasovú previerku. Postupne sme sa stretli s družstvami SOKOL POST Viedeň, UKF Nitra, resp. reprezentáciou U17 pripravujúcou sa na vrchol v podobe Majstrovstiev Európy. Koncom prichádzajúceho týždňa nás ešte čaká domáci Slávie EU Cup. 

Brazílske posily už máme na Slovensku. Bolo náročné ich sem dostať? (Ako prebiehal celý proces vybavovania?)

Proces zložitý a legislatívne komplikovanejší ako v minulosti. Ale keď sa chce a ľudia sa spoja, tak spoločne nájdu spôsoby a možnosti. Som rád, že príchod od vybavovania povolení, cez cestovanie a absolvovanie povinnej izolácie k čakaniu na výsledky testovania na COVID-19 po príchode na územie SR prebehol v podstate bezproblémovo. Výraznou mierou k tomu prispeli aj prichádzajúce hráčky Bruna a Raquel svojou trpezlivosťou a porozumením dnešnej situácie, aká tu ešte nikdy predtým nebola. Podstatné je, že sú tu a sú pripravené stať sa súčasťou Slávie. 

Sezóna bude náročná pre všetkých, či už po stránke finančnej, alebo epidemiologickej. Ako to vidíš ty?

Úprimne sa v aktuálnej situácii snažím žiť takpovediac zo dňa na deň. Nezamýšľam sa moc nad tým čo prinesie budúcnosť v súvislosti s pandémiou, lebo by mi to zväzovalo myseľ a plánovanie. No zároveň verím, že zajtrajší deň bude lepší s optimistickejšími vyhliadkami ako ten dnešný. 

 

Trénerovi ďakujeme za rozhovor a prajeme mu veľa síl do nadchádzajúcej sezóny, ktorá nebude ani zďaleka ľahká.

Taktiež pre Vás pripravujeme rozhovor s našou novou blokárkou Raquel a nahrávačkou Brunou.